Oren Farber
ההיפופוטם: ספרי לימוד והעולם האמיתי
עודכן: 4 בספט׳
מי שלומד או מלמד מדעים, מתרגל עם הזמן לפורמט מאוד ייחודי (ומטריד) של שאלות האמורות לבחון הבנה. השאלות בספרי לימוד תמיד כוללות את כל הנתונים הדרושים לפתור את הבעיה, ואף נתון מיותר!
מה מטריד בזה, תשאלו, ובכן - אין בזה כל דמיון או הכנה לשאלות העשוייות לצוץ בהקשר אמיתי, כלומר במציאות.
כידוע, בעיות מכל סוג שאיתן אנו מתמודדים בחיי היום יום, אינן מגיעות עם אוסף נתונים ברור הדרוש לפותרן. חלק מהותי מתהליך פתרון הבעיה הוא להבין אילו נתונים דרושים, אילו נתונים מיותרים, אילו נתונים נוספים נחוצים וכיצד להשיג אותם.
וכך, במקום להכין את התלמיד לאורח חשיבה התואם חיים אמיתיים, בעיות מסוג זה יוצרות מציאות מלאכותית. וכך, פעמים רבות תלמידים מגלים לתדהמתם ולאכזבתם, שהרבה מאוד ממה שלמדו בבית ספר אינו שימושי לחלוטין ב-'חיים'.
מודה שאין לי פתרון קסם לכשל פדגוגי זה, אבל ניסיתי לפחות לעורר את המודעות של תלמידיי (בשיעור פיזיקה) למצב זה בעזרת שאלה מוזרה. כדי לפתור אותה יש צורך להשתמש בנוסחאות של נפילה חפשית, אבל בעיקר לסנן את כל מה שלא רלוונטי (וזה הרוב). התלמידים צחקו ונהנו לפתור את השאלה, וזה כשלעצמו הישג בעל ערך... לחיים.
להלן העובדות:
היפופוטם בעל מסה של 780 ק"ג נופל מגג בית היוקרה "שפיץ זהב" וחולף מול עיניה המשתאות של זמרת האופרה הנודעת רוזה אבוקסיס (שחגגה לא מזמן את יום הולדתה ה-38). כעבור 2 שניות בדיוק, חולף אותו ההיפופוטם ממש מול חלונו של מר דודאי, דבר שגורם לו לשמוט את כוס הקפה שבידו על השטיח היקר שעלה 4300$ (לא כולל דמי משלוח ואריזה) . כוס הקפה צונחת בנפילה חפשית במשך 0.34 שניות ומטנפת את השטיח הלבן באופן בלתי-הפיך. כמו כן ידוע ידוע שמר דודאי מתגורר 36 מטרים מתחת לגב' אבוקסיס ועוסק בהנהלת חשבונות מזה 17 שנה. חולפות עוד 3 שניות, וההיפופוטם המבוהל מסיים את נפילתו החופשית בבריכת השחייה המטופחת ברעש מחריד, אגב התזת 12.5% מנפח הבריכה החוצה.
ואנו שואלים:
א. באיזה מהירות חלף ההיפופוטם את חלונה של רוזה?
ב. מה משך נפילתו הכוללת של ההיפופוטם מהגג לבריכה?
ג. מה גובה הבניין?
ד. באיזה גובה מעל פני הקרקע ראה מר דודאי את ההיפופוטם?
ה. איך ומדוע נפל היפופוטם מהגג? רק תשובות יצירתיות יתקבלו.

עוד בנושא, מורה המתמטיקה דן מאייר, מצביע באופן מבריק על הפער המטריד בין שאלות ובין המציאות: